Jdi na obsah Jdi na menu
 


O basenji

BASENJI-PES Z HORKÉ AFRIKY                     11.5.2014

Připadá vám chrt moc vychrtlý, retrívr moc chlupatý a naháč moc nahatý? 

Pokud stále hledáte to své vysněné plemeno psa, které by vypadalo tak nějak ladně ale ne přešlechtěně, pak vás možná okouzlí ladný kůn mezi psy-basenji.

Špičaté uši, čtvercová souměrná postava, vysoce nasazený a zatočený ocas a vrásky na čele. Je to pes doslova s aristokratickým vzhledem a ladným pohybem toho nejušlechtilejšího koně. Není hubený ani tlustý, prostě tak akorát štíhlí.

Vysoký je v kohoutku 40-45cm, váží kolem 10kg. Barvy jsou nejčastější červenobílé, žíhané, černé, trikolorní ale vždy s bílími místy, Fenky hárají pouze jednou ročně. Většinou v zimních měsících, čímž se liší od ostatních plemen. Dožívá se věku 12-15let.

Přešlechtěný rozhodně není, řadí se mezi přírodní plemene- primitivní, je odolný a zdravý. Je také poměrně tvrdohlavý a nerad se podřizuje příkazum . Lze ho úspěšně vycvičit ale chce to trpělivost, důslednost a stejně výsledek není nikdy stoprocentní. Jeho povaha není agresivní, tak ho lze milovat i s jeho povahovými vrtochy, Nikdy jeho výcvik nepomíjejte agresivně, mohl by se zapřít a potom ś ním už nikdo nic nesvede, Stoprocentně ho zaměstnáte během u kola, agility nebo jinou pohybovou aktivitou. Basenji totiž pohyb velmi miluje ale pozor! Má silně vyvinutý lovecký pud, takže není radno ho pouštět z vodítka. Jeho instinkt dohonit a zabít je tak silný, že pokud zbystří králíka tak nevidí ani neslyší.

Prostě nezapře svůj původ, kdysi byl v Africe využíván jako lovecký pes. dsc01597.jpgPochází z Konga kde byl společníkem nebohatších faraonu, o čemž svědčí nálezy v hrobkách. Dobrý lovec byl draze ceněn, špatný lovec skončil v hrnci na večeři. Toť původní selekce. Dodnes tito psy loví s Pygmeji v deštných pralesích a pomáhají nahánět drobnou pernatou zvěř do sítí.

O jeho původu z horké Afriky svědčí i zamilovanost do horka a sluníčka. Basenji nemá rád studené a deštivé počasí, toho procházkou v podzimní plískanici moc nepotěšíte.

Stejně tak miluje své lidi, musí mít úzký kontakt s člověkem, takže není ho vhodné chovat v kotci. A i přes jeho nesmírnou aktivitu i on rád zalenoší na gauči či na zápraží na sluníčku. Jeli se svým člověkem, je nadmíru spokojený a ke štěstí mu stačí jen přítomnost milované osoby. Ke své rodině je milý a přítulný, k cizím lidem je ale nedůvěřivý. umí samostatně přemýšlet a jednat,.

ZAJÍMAVOST

Basenji má extrémně krátkou srst, tak nepotřebuje téměř žádnou údržbu. Jako bonus nemá téměř žádný typický psí pach, a to dokonce ani když zmokne. Takže ho netřeba ani koupat., Vodu stejně příliš nemilují. Jsou velmi čistotní a rádi o svojí srst pečují olízováním podobně jako kočka. Dokonce používají packy k očistě obličeje.  A po jídle si prý i tlamu očistí.

Přičtemeli k tomu jejich tichost, tak jsou to ideální psy do městských bytů, musíme jim ale samozřejmě věnovat maximum pozornosti a hodně pohybu.

Tito psi také upoutají další zajímavostí. Neumí štěkat a svbé pocity někdy krátce vyjádří krátkým štěkem podobně jako lišky nebo celou plejádou různých zvuků, knučení a vrčení. Občas o nich kolují fámy že jsou úplně němý ale tomu nevěřte., Basenji mají hrtanový prostor menší než většina psů a omezený pohyb hlasivek pak znemožnuje klasické štěkání. Umí však výt, takl vás po náivratu domu může vítat pěkný koncert.

cena basenjiho s rodokmenem může se pohybovat kolem 15000kč, pes bez rodokmenu nezaručuje své typické vlastnosti, kříženec ztrácí neštěkavost, dostane typický psí pach, feny hárají po půl roce atd. Zajímavé též je, že basenji milují různé druhy zeleniny, že by vegetariáni? 

 

 

 

O BASENJI                         24.3.2014

Basenji je pejsek ani malý ani velký, měří v kohoutku 42-45cm, psi jsou větší než feny. Dožívá se průměrně věku 12-16let.

Je tichý ale není němý. Vyloudí ze sebe krátký štěk podobný liščímu štěkání, když má radost tak jodluje, vyje a když si to situace žádá tak i klidně zavrčí. Miluje své lidi ale k cizím je nedůvěřivý,.

Má rád hodně pohybu, největší radost mu uděláte když ho vezmete na projížďku u kola. Můžete s ním provozovat i určité sporty- agility, coursing a dostihy, což basenji milují.  Avšak v lese jsou to náruživý lovci,. pořád chodí s čumákem u země, když se někde něco hne tak to pronásledují. A to vezměte jed že vždy něco zbystří.

Jsou hodně čistotní, myjí se jak kočka, nemají psí pach. img_2322u.jpgNemusí se ani moc koupat. Já Džesiku koupu jednou ročně. Na jejich citlivou kůžičku jsou nejlepší psí šampony pro kočky nebo štěňata. Já používám, dětské mýdlo.

Basenji nemají podsadu, tak když je hodně zima tak se nestydte a pejska oblíkněte,. Hrozně rychle prochladnou. Nemají rádi déšť, sníh. Když prší tak je umění je dostat ven. Dodnes nechápu jak Džesika pozná že venku prší? Když je hezky tak sama vyběhne ven, když je zima nebo prší, tak jí musím násilím tahat z postele.,

Basenji jsou červenobílí, černobílí, trikoloři a žíhaný., Musí mít bílé fleky, na hrudi, límec a bílé tlapky a bílou špičku ocásku.

Basenji s PP stojí tak 15000kč.